عناوینی که در این مقاله می خوانید
با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی جهانی به اینترنت، بازار فارکس نیز از حالت سنتی خود خارج شد. امکان انجام معاملات فارکس، فارغ از محدودیتهای زمانی و مکانی، در دسترس عموم قرار گرفت. همهی معاملهگران میتوانند برای بهرهمندی از سود بازارهای مالی، در بازار فارکس فعالیت کنند. برای پاسخ به سوال فارکس چیست؟ باید گفت که این بازار یک بازار غیرمتمرکز و یکی از بزرگترین بازارهای مالی جهان است. فارکس با فعالیت 5/24 توانسته است محبوبیت زیادی در بین سرمایهگذاران جهانی به دست آورد. امروزه حجم زیادی از معاملات جهانی با تبادل ارزهای خارجی کشورهای مختلف، در بازار فارکس صورت میگیرد.
بازار فارکس چیست و چگونه کار میکند؟
در پاسخ به اینکه بازار فارکس چیست؟ میتوانیم بگوییم که به زبان ساده فارکس یک بازار معاملاتی غیر متمرکز است. فروشندگان و خریداران تعیین کنندهی قیمتهای بازار هستند. کلمهی FOREX به معنای بازار تبادل ارزهای خارجی است. در بازار 5/24 بورس جهانی فارکس، دولتها، بانکها، شرکتها، سرمایهگذاران حرفهای و تریدرهای خرد فعالیت میکنند. بازار فارکس یک بازار بزرگ مالی جهانی با بیشترین حجم معاملاتی است. بازار فارکس از عواملی همچون تنشهای ژئوپولیتیکی عرضه و تقاضا، شاخصهای تقویم اقتصادی مانند نرخ بیکاری و نرخ تورم، اخبار سیاسی و اجتماعی، تصمیمات بانک مرکزی و سیاستهای دولتی تاثیر میپذیرد. یکی از ویژگیهای برتر فارکس به عنوان یک سرمایهگذاری سودآور، نوسان مداوم قیمتهاست. برای اینکه بدانید این بازار چگونه کار میکند؛ نیاز دارید که از چند جنبهی مختلف به آن نگاه کنید.
نحوهی ورود به فارکس
بروکرهای فارکس پلتفرمی ارائه میدهند که خریداران و فروشندگان در آن معامله کنند. بروکرها به عنوان یک واسطه در فارکس عمل میکنند و تحت نظر نهادهای نظارتی هستند. بروکرها در بازار فارکس خدماتی از قبیل پلتفرمهای معاملاتی، دسترسی به بازار، پشتیبانی مشتری و انواع ابزارهای معاملاتی را در اختیار تریدرها قرار میدهند. از طریق ثبت نام در یک بروکر یا کارگزاری فارکس و ساخت اکانت معاملاتی میتوانید وارد بازار فارکس شوید.
نحوهی آموزش فارکس
برای آنکه بدانید فارکس چیست؟ باید آموزش ببینید. پس از درک مفهوم فارکس برای پیشبینی قیمتها نیاز به آموزش تحلیل دارید. تحلیلهای فارکس در دو بخش تکنیکال و فاندامنتال انجام میشوند. پس از آن نیاز به آموزش در مباحث مدیریت ریسک، مدیریت سرمایه و روانشناسی بازار است.
نحوهی معاملات فارکس
همانطور که گفته شد؛ بازار فارکس غیر متمرکز است؛ یعنی خریداران و فروشندگان بهطور مستقیم با هم معامله میکنند و قیمتها را بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میکنند. همچنین میتوان گفت که بازار فارکس یک بازار دو طرفه است؛ یعنی هم از معاملهی خرید و هم از معاملهی فروش بر یک نماد معاملاتی میتوانید سودآوری کنید. قیمت خرید در فارکس “اسک” و قیمت فروش “بید” نام دارد. قیمت اسک و بید معمولا با هم اختلاف دارند. به اختلاف میان اسک و بید اسپرد میگویند. در معاملات فارکس میتوان از اهرم یا لوریج استفاده کرد. اهرمها میزان پتانسیل معاملاتی شما را افزایش میدهند. بهطور همزمان میزان ریسک را نیز بیشتر میکنند.
چه چیزی در فارکس معامله میشود؟
نمادهای معاملاتی گوناگون و متنوعی در فارکس ترید میشوند. این موارد شامل جفت ارزها، شاخصهای بورس، نمادهای کریپتو کارنسی و بازار کامودیتیهاست. کامودیتیها مواد اولیهی خام هستند. بازار فلزات و بازار انرژی در این دسته قرار میگیرند. اگرچه جفت ارزهای اصلی، طلا و نفت از محبوبترین نمادهای فارکس هستند؛ اما شاخصهای سهام ایالات متحده نیز بسیار مورد توجه تریدرها قرار میگیرند. جفت ارزهای اصلی جفت ارزهایی هستند که حتما دلار آمریکا در یک طرف آنها وجود داشته باشند. جفت ارزهای فرعی آنهایی هستند که ارزهای معتبر جهان به شمار میآیند؛ اما در این جفتها دلار آمریکا وجود ندارد. جفتهای غیر معمول نیز، سایر جفت ارزهای غیر رایج در بازار هستند. مهمترین جفت ارزهای بازار فارکس را در ادامهی مطلب نام میبریم.
جفت ارزهای اصلی (Major Currency Pairs)
- AUD/USD دلار استرالیا – دلار آمریکا
- EUR/USD یورو – دلار آمریکا
- GBP/USD پوند انگلیس – دلار آمریکا
- NZD/USD دلار نیوزلند – دلار آمریکا
- USD/JPY دلار آمریکا – ین ژاپن
- USD/CHF دلار آمریکا – فرانک سوئیس
- USD/CAD دلار آمریکا – دلار کانادا
جفت ارزهای فرعی (Minor Currency Pairs)
- EUR/JPY یورو – ین ژاپن
- EUR/CAD یورو – دلار کانادا
- EUR/GBP یورو – پوند انگلیس
- EUR/NZD یورو – دلار نیوزلند
- GBP/AUD پوند انگلیس – دلار استرالیا
- NZD/JPY دلار نیوزلند – ین ژاپن
- GBP/CAD پوند انگلیس – دلار کانادا
- EUR/AUD یورو – دلار استرالیا
- AUD/CHF دلار استرالیا – فرانک سوئیس
- EUR/CHF یورو – فرانک سوئیس
- GBP/JPY پوند انگلیس – ین ژاپن
- GBP/CHF پوند انگلیس – فرانک سوئیس
- AUD/NZD دلار استرالیا – دلار نیوزلند
- CHF/JPY فرانک سوئیس – ین ژاپن
- NZD/CHF دلار نیوزلند – فرانک سوئیس
- AUD/JPY دلار استرالیا – ین ژاپن
- AUD/CAD دلار استرالیا – دلار کانادا
- CAD/JPY دلار کانادا – ین ژاپن
- NZD/CAD دلار نیوزلند – دلار کانادا
تفاوت بازار ارزهای دیجیتال (کریپتو) با بازار فارکس چیست؟
بازار فارکس یک بازار به بلوغ رسیده است؛ در حالیکه بازار کریپتو کارنسی یک پدیدهی نوظهور محسوب میگردد. این دو بازار از جهتهای بسیاری متفاوتند.
● از نظر فناوری
ارز دیجیتال: استفاده از فناوری بلاکچین به عنوان زیرساخت اصلی و سازوکار آن است.
فارکس: بر اساس تبادل مستقیم ارزهای ملی و بر سیستم مرکزی مالی دولتها متمرکز است.
● از نظر مکانیسم معاملات
ارز دیجیتال: معاملات بر اساس شبکه بلاکچین، بدون نیاز به واسطه انجام میشود.
فارکس: معاملات به واسطهی بروکرها و کارگزاریهای مالی انجام میشود.
● از نظر ریسک و نوسانات
ارز دیجیتال: به دلیل نقدینگی کمتر، با نوسانهای شدید قیمت و ریسکهای بیشتری همراه است.
فارکس: دارای نوسانها و ریسکهای قابل پیشبینیتری است؛ که تحت تاثیر عوامل اقتصادی و سیاسی است.
● از نظر تحلیل تکنیکال
تحلیلهای تکنیکال بر روی نمودارهای قیمت و حجم معاملات اجرا میشود. این ویژگی در هر دو بازار یکسان است و هر دوی آنها بازارهای تکنیکال پذیری هستند.
● از نظر فرصتهای سرمایهگذاری
ارز دیجیتال: به عنوان یک بازار جوان، فرصتهای سرمایهگذاری و سودآوری بالایی را فراهم میکند.
فارکس: یک بازار بسیار قدیمی است که بیشترین حجم معاملات جهانی را به خود اختصاص داده است.
● از نظر مقررات و قوانین
ارز دیجیتال: مقررات این بازار در حال توسعه و تغییر هستند.
فارکس: تحت نظارت و قوانین جزئیتری از سوی نهادهای مالی و اقتصادی جهان قرار دارد.
چگونه وارد بازار بورس جهانی فارکس شویم؟
چندین گام برای ورود به فارکس وجود دارد. ابتدا باید بازار فارکس را بشناسید. سپس یک بروکر معتبر انتخاب کنید و در آن حساب باز کنید. قبل از شروع معاملات، آموزش کافی برای یادگیری تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال ببینید. همچنین باید با مفاهیم مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک آشنا شوید. پس از آن استراتژی معاملاتی مناسبی بچینید. در طول معاملات خود پایبند بودن به استراتژی معاملاتیتان را فراموش نکنید. برای کسب مهارت، به صورت آزمایشی در محیط دمو معامله کنید. در نهایت، ژورنال نویسی داشته باشید و سود و زیان خود را تحلیل کنید.
فارکس را چگونه آموزش ببینیم؟
مراحل آموزش فارکس به سه سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته تقسیم میشود.
- مقدماتی: آشنایی با بازار فارکس و اصطلاحات کلیدی آن، مرحلهی مقدماتی بازار فارکس است. برخی از این اصطلاحات به شرح زیر است:
- پیپ: واحد اندازهگیری تغییرات نرخ ارز
- لوریج: اهرمی که با آن میتوان چندین برابر سرمایهی خود را وارد معامله کرد.
- لات: نشاندهندهی مقدار پولی است که تریدر در یک معاملهی خرید یا فروش ارز، به کار میبرد.
- اسپرد: اختلاف بین قیمت خرید و قیمت فروش یک دارایی
- مارجین: بخشی از ماندهی حساب مشتری که برای معامله با اهرم کنار گذاشته میشود.
- معاملات خرید و فروش (Long and Short): معاملهگر فارکس زمانی وارد معاملهی خرید میشود که منتظر بالا رفتن قیمت است. متقابلا با پیشبینی کاهش قیمت وارد معاملات فروش خواهد شد.
- لانگ: معاملهی خرید
- شورت: معاملهی فروش
- سوآپ: نرخ بهرهی شبانه
برای آشنایی با سایر اصطلاحات فارکس میتوانید وارد بخش لغتنامهی سایت اموزشی دلتا کالج شوید. دلتا کالج تمام آموزشهای فارکس را، از مبتدی تا پیشرفته، به صورت رایگان در اختیار شما میگذارد.
- متوسط: آشنایی با تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال و تصمیم گیری معاملاتی بر اساس آنها.
- پیشرفته: تحلیل بنیادین شاخصهای اقتصاد کلان و تاثیر آن بر بازار فارکس، توسعهی استراتژیهای معاملاتی، مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه و همچنین روانشناسی بازار
در هر مرحله از آموزش فارکس، تمرین و یادگیری مداوم و ارتقاء مهارتها، از الزامات کسب موفقیت در این بازار بزرگ جهانی است.
مزایا و معایب بازار فارکس چیست؟
مزایای بازار فارکس بیشمار است. کسب درآمد دلاری، پتانسیل درآمد بدون سقف، امکان معاملات 5/24، امکان معامله در هر نقطه از جهان، دسترسی آسان، بازدهی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و … اما در کنار تمام این مزایای معایبی را نیز شامل میشود. ریسک بالا، تحمل استرس معاملات، نیاز به آموزش و کسب مهارت و همچنین نیاز به بررسی حجم زیادی از دادهها و اخبار، از معایب بازار فارکس است. اگرچه با آموزش مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک، میتوانید این معایب را کنترل کنید.
در نهایت، در دنیای اقتصاد پر از تورم ایران، فارکس و سایر بازارهای معاملاتی، دریچهای از امید را به روی مردم گشودهاند. اما این دریچه بهطور همزمان ممکن است منجر به ضررهای جبران ناپذیری شود. کافیست مهارت و تجربهی خود را ارتقا دهید تا از تریدرهای موفق بازار باشید. در این میان پایبندی به استراتژی معاملاتی، ضرورت بالایی دارد.
نظرات کاربران