عناوینی که در این مقاله می خوانید
اصطلاحات “نود” و “ماینر” دو مفهوم مهم در بازارهای ارز دیجیتال هستند و در ارتباط با بلاکچین و فعالیتهای آنها قرار دارند. در این مقاله، تفاوت بین نود و ماینر را توضیح میدهیم.
نود (Node):
نود به یک کامپیوتر یا دستگاه مشخصی در شبکه بلاکچین اطلاق میشود. نودها میتوانند کامپیوترهای شخصی، سرورها یا دستگاههای مجازی باشند. وظیفه نودها در شبکه بلاکچین این است که تراکنشهای جدید را تأیید کنند و بلاکهای جدید را به زنجیره بلاک اضافه کنند. همچنین، نودها برای انتقال و دریافت اطلاعات در شبکه بلاکچین استفاده میشوند و به عنوان یک قسمت از شبکه، اطلاعات را به صورت پخش شده در شبکه منتقل میکنند. نودها از قدرت پردازش و منابع خود برای انجام وظایف خود استفاده میکنند و نقش مهمی در امنیت و عملکرد شبکه بلاکچین ایفا میکنند.
ماینر (Miner):
ماینرها نیز نودهایی در شبکه بلاکچین هستند، اما وظیفه اصلی آنها استخراج (ماین) بلاکهای جدید است. در شبکههای Proof-of-Work (PoW) مانند بیتکوین، ماینرها با استفاده از قدرت پردازش کامپیوتری خود، معماهای رمزنگاری شده را حل کرده و به ایجاد بلاکهای جدید در زنجیره بلاک میپردازند. هر بلاک شامل تراکنشهای جدیدی است که توسط نودها و ماینرها تأیید شدهاند. ماینرها در مقابل خدمات خود به شبکه و ایجاد بلاکهای جدید، پاداشی در قالب رمزارز شبکه دریافت میکنند. در این روش، ماینرها نه تنها به عنوان نودها عمل میکنند، بلکه وظیفه خاصی را نیز بر عهده دارند که از آنجایی که منابع پردازشی بیشتری مورد نیاز دارد، به عنوان ماینر شناخته میشوند.
بنابراین، تفاوت اصلی بین نود و ماینر در وظایفی است که بر عهده آنها است.
در بازارهای ارز دیجیتال، دو اصطلاح مهم وجود دارند که نود و ماینر نامیده میشوند. اما در این مقاله قصد داریم تفاوت بین نود و ماینر را بررسی کنیم و ارتباط آنها را بیان کنیم. مهم است بدانید که در وایتپیپر و مقاله اصلی بیتکوین، که توسط ساتوشی ناکاماتو منتشر شد، هیچ تفاوتی بین این دو اصطلاح وجود ندارد. برای درک بهتر تفاوت نود و ماینر، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
مفهوم بلاکچین چیست؟
قبل از بررسی تفاوت نود و ماینر، ابتدا میخواهیم مفهوم بلاکچین را بررسی کنیم. فرض کنید یک برگه دارای اطلاعات مهمی است که میخواهید آن را در برابر هر تغییری حفظ کنید. بهترین روش برای حفظ این اطلاعات، تکثیر آن و توزیع آن در بین افراد است. این روش باعث میشود اطلاعات شما در یک شبکه از افراد پخش شود و هیچ کس نمیتواند به راحتی آن را تغییر دهد. زیرا در صورت تغییر اطلاعات، فرد متخلف از شبکه حذف میشود. این تعریف میتواند یک تعریف ساده از بلاکچین باشد.
البته، هرچه اطلاعات بیشتری در بین افراد توزیع شود، امنیت شبکه بیشتری خواهد داشت. در این نوع شبکهها، هیچ پایگاه داده مرکزی وجود ندارد و هیچ کس نمیتواند تمام اطلاعات را تغییر دهد. به همین دلیل، این شبکهها را “غیرمتمرکز” مینامند. حال که با مفهوم بلاکچین آشنا شدید، میخواهیم به بررسی تفاوت نود و ماینر بپردازیم. با ما همراه باشید تا با این مفاهیم بهتر آشنا شوید.
نودهای بیت کوین، که به اینترنت دسترسی دارند، دستگاههای ذخیرهای هستند که اطلاعات مربوط به تراکنشها را به صورت زنجیرهای در بلاک چین ذخیره میکنند. نودها علاوه بر ذخیرهسازی اطلاعات، نقشی مهم در تقویت قوانین و پروتکلهای بیت کوین در شبکه دارند. به همین دلیل، بلاک چین قابل تغییر نیست و هرگونه تلاش برای تغییر دادههای تراکنش شناسایی میشود و نود متقلب شناسایی خواهد شد.
هیچ تراکنشی نمیتواند حذف شود و همه تراکنشها به تراکنشهای قبلی وصل هستند، بنابراین هرگونه اختلال در آن به راحتی قابل تشخیص است. عملکرد یک نود به این صورت است که اطلاعات تراکنش را از یک کاربر دریافت کرده و به ماینر ارسال میکند تا در بلاک چین ذخیره شود. نودها با یکدیگر همگام میشوند و اگر یک نود برای مدت زمانی آفلاین باشد، پس از اتصال مجدد، اطلاعات آخرین نودها را دریافت میکند.
نودها وظیفه بررسی تمامی تراکنشها و هشهای تولید شده توسط ماینرها را دارند تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات تراکنشی با هشهای تولید شده توسط ماینرها همخوانی دارند. به علاوه، نودها مسئول انطباق تمامی اطلاعات با پروتکلهای بیت کوین نیز هستند. در صورتی که یک تراکنش مشکل داشته باشد، تایید نمیشود.
با اضافه شدن بیت کوین استخراج شده به شبکه بلاک چین، تغییر دادن آن به آسانی ممکن نیست. با توجه به تعداد بیش از هزاران نودی که در حال حاضر فعالیت میکنند، غیرفعال کردن شبکه بیت کوین بسیار سخت و غیرممکن است. بنابراین، در صورتی که نودها تغییر کنند، توسط سایر نودها شناسایی شده و از شبکه بلاک چین جدا خواهند شد.
بنابراین، هر فردی که دستگاه ذخیرهای و حافظه کافی داشته باشد و به اینترنت متصل باشد، میتواند به یک نود بیت کوین تبدیل شود. در این قسمت از مطلب تفاوت بین نود و ماینر را به طور کلی فهمیدیم. با این حال، باید به خاطر داشت که نودها و ماینرها با یکدیگر هماهنگی میکنند تا شبکه بیت کوین بتواند به طور اثربخش عمل کند.
تفاوت بین نود و ماینر در این است که ماینر برای انتخاب تراکنشهای معتبر نیاز به اجرای یک فولنود دارد. بدون فولنود، ماینر قادر نیست تشخیص دهد که تراکنشهای پیشنهادی بر اساس تاریخچه معاملات فعلی بلاکچین اعتبار دارند یا خیر. بنابراین، میتوان گفت که ماینر همواره یک فولنود است. اما یک نود لزوماً به صورت همزمان ماینر نیست. یک دستگاه میتواند به عنوان یک نود فولنود عمل کند بدون اینکه بلاک جدیدی از تراکنشها تولید کند، فقط با دریافت، ذخیرهسازی و پخش تمامی اطلاعات تراکنشی.
در این حالت، فولنود بیشتر شبیه یک نقطه عبور با مسیر مشخص فعالیت میکند، در حالی که ماینر همین کار را انجام میدهد، اما در عین حال به دنبال بلوکهای جدید تراکنشی نیز میباشد.
با توضیح تفاوت نود و ماینر، میتوان گفت:
نود وظیفه اعتبارسنجی تراکنشها را بر عهده دارد و پس از انجام این کار، اطلاعات را به نود بعدی منتقل میکند. اما ماینر یک فولنود است که علاوه بر اعتبارسنجی تراکنشها و بلاکها، بلوکهای جدید را نیز ایجاد میکند. هر دو ماینر و نود وظیفه اعتبارسنجی را انجام میدهند و به همین دلیل میتوانند در فرآیند اجماع بلاکچین نقش داشته باشند.
هر کسی با داشتن تجهیزات مورد نیاز میتواند نود راهاندازی کند. در برخی از شبکههای بلاکچین، مجموعهای از هزاران نود وجود دارد که به صورت همزمان و آنلاین فعالیت خود را انجام میدهند. بنابراین، هر فردی میتواند با در دسترس داشتن تجهیزات مورد نیاز، تاریخچه تراکنشی شبکه بلاکچین را دانلود کرده و نود راهاندازی کند.
در حال حاضر، بسیاری از افراد به دلیل علاقه خود به ارزهای دیجیتال و بلاکچین به صورت داوطلبانه نود راهاندازی میکنند، بدون اینکه درآمدی برای آنها به دست بیاید. برای آنها، عضویت در یک پروژه بزرگ جذاب است.
افزایش تعداد ماینرها منجر به افزایش امنیت شبکه میشود و امکان تغییر و تقلب در آن به حداقل ممکن میرسد. اما برخی از شبکههای بلاکچین دارای حجم بالایی از اطلاعات تراکنشی هستند و راهاندازی فولنود نیاز به فضای بیشتری دارد. بنابراین، بسیاری از افرادی که قصد استفاده از بلاکچین را دارند، با نصب یک کیف پول ساده از این شبکه استفاده میکنند و نیازی به دانلود تاریخچه کامل بلاکچین بر روی سیستم خود ندارند.
آیا همه نودها میتوانند به عنوان یک ماینر عمل کنند؟
بله، هر سیستمی که به اینترنت متصل شده و قابلیت نصب نرمافزار بیتکوین را داشته باشد و دارای حافظهای با ظرفیت 140 گیگابایت برای ذخیره اطلاعات باشد، میتواند به عنوان یک نود عمل کند. بنابراین، تمامی ماینرها قادر به عملکرد به عنوان یک نود هستند، اما نودها قادر به عملکرد به عنوان یک ماینر نیستند. به این دلیل که ماینرها نیاز به قدرت پردازش بالا دارند، اما یک نود به تنهایی نیازی به قدرت پردازش بالا ندارد.
مستر نود چیست؟
بعضی از نودها به عنوان مستر نود شناخته میشوند و وظیفه نظارت بر رویدادهایی مانند رایگیری و اجرای صحیح پروتکل را بر عهده دارند. آنها قوانین مربوط به ذخیره و بودجهبندی ارزهای دیجیتال و انجام تراکنشهای فوری را اجرا میکنند. ماینرها نیازی به بودن یک مستر نود ندارند و تنها نیاز دارند که اطلاعات مربوط به خود را داشته باشند.
با توجه به وظایف سنگین مستر نودها، باید مقداری پول به عنوان ضمانت اجرای کامل پروتکل و عدم تخلف از قوانین در کیف پول خود داشته باشند. از جمله این قوانین میتوان به آفلاین نبودن مستر نودها اشاره کرد که به عنوان یک تخلف جدی در نظر گرفته میشود. آنها باید به صورت 24 ساعته و هفت روزه آنلاین باشند و در صورت عدم فعالیت، جریمه دریافت کنند.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله درباره تفاوت بین نود و ماینر صحبت شد، ایجاد مراکز داده، اعتبارسنجی تراکنشها و نظارت بر اجرای قوانین از وظایف اصلی نودها به حساب میآید. اگر این وظایف انجام شوند، امنیت شبکه تضمین میشود. نودها این وظایف را با تمرکز بر پروتکلهای مشخص شده انجام میدهند. البته این وظایف بسیار محدود هستند، اما حفظ امنیت اطلاعات در بلاکچین بسیار حائز اهمیت است و تاکنون شبکهها موفق بودهاند این وظیفه را به خوبی انجام دهند.
نظرات کاربران